Rómeó és Júlia Rómeó és Júlia Rómeó és Júlia Belső hangok Belső hangok Belső hangok Szegény Dzsoni és Árnika Szegény Dzsoni és Árnika Szegény Dzsoni és Árnika A terem A terem A terem Uneven [Kizökkent] Uneven [Kizökkent] Bolero Bolero Carmina Burana Carmina Burana

Előadások<< vissza

GENERÁCIÓK - balettest két részben Online jegyvásárlás

BOLERO

Zemplén fesztiválzene: Maurice RAVEL
koreográfus: LUKÁCS András
asszisztens: FUCHS Renáta
jelmez: HERWERTH Mónika
fény: LUKÁCS András, SZABÓ Attila

A Bolero-t 2012-ben készítettem a Wiener Staatsballett részére.

Ravel csodálatos zenéjéhez félve nyúltam, hiszen a Bolero egy klisékkel terhelt, „agyonjátszott” darab.

Előttem már nagyon sokan alkottak rá táncműveket és nem egy, több etalon is volt közöttük, amelyekre a közönség még élénken emlékszik.

Maurice Béjart, Markó Iván

Nem szerettem volna epigon lenni és nem a szokványos férfi-nő viszonyra, szenvedélyre, érzéki szálra kihegyezni a „történetet”.

Az én Bolero-m cselekmény nélküli darab, tíz női és tíz férfi táncosra, akik azonos jelmezben, hatalmas fekete szoknyában táncolva próbálnak egy monumentális, hideg hangvételű, sötét báli jelenetet érzékeltetni.

A már-már groteszk, szinte parodisztikus társastánci elemek és a modern tánc eszközeinek ötvözésével szerettem volna egy sajátos stílusú formanyelvet teremteni.

A táncosok egyszerű, minimalizált mozdulatainak fokozatos bonyolításával, a létszám növelésével, a térformák egyre gyakoribb váltakozásával igyekeztem a mozgást a monoton, ám egyre inkább fokozódó, lüktető zenével egyenlő szintre emelni, és e kettő harmonizálásának eredményeképpen teljes egészet alkotni.

CARMINA BURANA

zene: Carl ORFF
koreográfus: VÁMOS György (Youri VAMOS)
asszisztensek: Joyce CUOCO, KARA Zsuzsanna, Alexej AFANASIEV
jelmez, díszlet: VÁMOS György (Youri VAMOS)
világítás: Klaus GÄRDITZ, Péter HÉCZ

Ó Fortuna! A szerelem és boldogság utáni vágy, mint a létezés legfőbb éltető eleme mutatkozik meg ebben a Végzet istenasszonyát szólító kiáltásban. Fortuna sorsdöntő kereke az emberi élet hullámvölgyeit szimbolizálja, a férfi és nő, öreg és fiatal feszültséggel teli harcát. Ennek a harcnak lehetünk tanúi abban a balettben, melyet Youri Vámos koreografált Carl Orff zenéjére.

A Carmina Burana a zenetörténet fiatal klasszikusa. Egyszerűségében briliáns, ritmusában erőteljes, lenyűgöző, tematikájában örökifjú, és szárnyakat ad a képzeletnek – alig van még egy olyan zeneműve a 20. századnak, mely a nyomába léphetne.

Youri Vámos hangsúlyozottan egyszerű rendezéssel közvetíti ezt a szuggesztív erőt. A színpadkép a természet egyszerű megjelenítése. E háttér elé, pusztán a tánc erejével vetíti ki Vámos a tiszta szerelem szikrázó himnuszát.

2016 • Győri Balett • Minden jog fenntartva! • ImpresszumMűködési dokumentumok