A skarlát betű A skarlát betű A skarlát betű A skarlát betű A skarlát betű A skarlát betű Romance - Kodály Zoltán műveire Romance - Kodály Zoltán műveire Romance - Kodály Zoltán műveire Rómeó és Júlia Rómeó és Júlia Rómeó és Júlia Bolero Bolero

Előadások<< vissza

Rómeó és Júlia Online jegyvásárlás

RÓMEÓ ÉS JÚLIA RÓMEÓ ÉS JÚLIA RÓMEÓ ÉS JÚLIA RÓMEÓ ÉS JÚLIA RÓMEÓ ÉS JÚLIA RÓMEÓ ÉS JÚLIA RÓMEÓ ÉS JÚLIA RÓMEÓ ÉS JÚLIA

RÓMEÓ ÉS JÚLIA

Vámos György balettje William Shakespeare műve alapján

Zene   

Szergej PROKOFJEV

Asszisztensek   

Joyce CUOCO, Alexej AFANASSIEV, KARA Zsuzsanna

Díszlet, jelmez   

Michael SCOTT

Fény   

Klaus GÄRDITZ, HÉCZ Péter

 

Montague-k, veronai család

Rómeó

 

Daichi UEMATSU

         Montague, Rómeó apja

 

HORVÁTH István

Mercutio, Rómeó barátja

 

SZANYI Tamás

       Benvolió, Rómeó barátja

 

Thierry JAQUEMET

 

Capuletek, veronai család

    Júlia

 

BERZÉKI Melinda

Capulet, Júlia apja

 

PÁTKAI Balázs Harangozó-díjas    

Capuletné, Júlia anyja

 

KARA Zsuzsanna

Tybalt, Capuletné unokaöccse

 

JEKLI Zoltán

 

 

 

Testőrök

 

Artem POZDEEV, ENGELBRECHT Patrik

      Páris, Júlia kérője 

 

Alexey DOLBILOV

                           Lőrinc barát

 

SEBESTYÉN Bálint Harangozó-díjas

 

Több szerepben

BÁLINT Adél, Tetiana BARANOVSKA, CSERPÁK Szabina Harangozó-díjas, HERKOVICS Eszter Adria, MARJAI Lili Anna, MATUZA Adrienn, Tatiana SHIPILOVA, SZALAI Judit, SZENDREI Georgina, TÜŰ Barbara, VARGA Ágnes, GÉMESI Máté, HORVÁTH Krisztián, HORVÁTH Kada, Luigi IANNONE, 

 

Szergej Prokofjev zenéjében találta meg Vámos György Rómeó és Júlia című balettjének a kulcsát, amelynek 1997-ben a Rheinoper-ben volt a premierje. A renaissance-ból a múlt század 20-as éveibe átültetetve hozza összhangba a koreográfus a klasszikus balett hagyományait a Prokofjev-i igénnyel, hogy „megmutassa a színpadon az emberi érzelmeket“. Vámos olyan táncoló színészeket akar, akik a testükkel beszélnek és énekelnek. Rómeó és Júlia, nála két olyan fiatal, akik a darab elején még gondtalanok, egy kicsit naívak, de képesek elsöprően szenvedélyes érzésekre is, amelyek aztán tragédiába torkollanak. Nem egy álmodozó táncoló párt mutat, hanem két életvidám, erőteljes egyéniséget – akik elég erősek ahhoz, hogy szeressenek, és meghaljanak. 

A cselekmény

Egy olasz városban él a két klán: a Capulet és a Montague család. Mélyen gyökerező ellenségeskedés van közöttük. Ilyen háttérben játszódik a haragban álló családok gyermekeinek, Rómeónak és Júliának a szerelmi története.

 Első felvonás

Az utcán nézeteltérés tör ki a két klán között, amelynek a mindkét család felett álló hatalmasság beavatkozása vet véget. Júlia megkapja az első báli ruháját szüleitől arra az ünnepségre, amelyet a Capulet-házban tartanak. Rómeó úgy dönt, hogy a barátaival - Mercutióval és Benvolióval - álarcban felkeresik a bált. Abban a pillanatban érkeznek meg, amikor Júlia Párissal mutatkozik, akit jegyesének vélnek. Ekkor az egyik Capulet, Tybalt felismeri Rómeót, Mercutiót és Benvoliót, de megkísérli elsimítani a helyzetet. Rómeó és Júlia megpillantják egymást, és abban a pillanatban szerelemre lobbannak egymás iránt. Capulet – Júlia apja - szétválasztja a szerelmeseket. Júlia még aznap meggyónja Lőrinc barátnak Rómeó iránt érzett szerelmét. Rómeó még ezen az éjszakán titokban visszatér a Capulet-házba, hogy találkozzon Júliával.

 Második felvonás

A hagyományos körmenet után tarka kavalkád vonul az utcán. A koldusgyerekek teszik a dolgukat. Júlia kinyitja hálószobája ajtaját Rómeónak. Amikor Lőrinc barát ott találja őket, kénytelen lesz az egyház áldását adni és összeadja a párt. A haragra gerjedt Tybalt testőreivel a Montague-ok után kutat az utcákon. A keresés során Rómeó megpróbál kitérni az összetűzés elől, de Tybalt megsebesíti Mercutiót, Rómeó legjobb barátját, aki belehal sérülésébe. A fájdalomtól és dühtől felbőszült Rómeó végez Tybalttal, majd elmenekül. Első éjszakájukat követően a szerelmeseknek el kell válniuk. Páris házassági ajánlata reménytelen helyzetbe hozza Júliát. Dühös apja végül eljegyzésre kényszeríti. Lőrinc barát – akitől Júlia segítségét kér – kiút gyanánt álomitalt ajánl, ami majd tetszhalált okoz, és megígéri, hogy Rómeót is beavatják a tervbe. Júlia megissza az italt. Lőrinc barát üzenete nem jut el Rómeóhoz, viszont Benvoliótól megkapja Júlia halálhírét. Rómeó a felravatalozott Júliához siet, és kétségbeesésében halálos mérget iszik. Mikor Júlia felébred, rátalál Rómeóra, aki szeme előtt hal meg. Kilátástalanságában követi Rómeót a halálba.

 

2018 • Győri Balett • Minden jog fenntartva! • ImpresszumMűködési dokumentumok