PianoPlays/Passage

PianoPlays – etűdök Liszt és Wagner műveire (részlet) Passage – Beethoven VII. szimfónia – (premier)

Nagy örömünkre szolgál, hogy február 16-án a Győri Balett társulata nyitja meg a táncszakma várva-várt új otthonát. Külön, erre az alkalomra a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Zenekarával kiegészülve, Beethoven VII. szimfóniájának feldolgozásával készülünk – Passage címmel.. Az ünnepi estben továbbá részleteket adunk elő a még tavaly bemutatott PianoPlays – etűdök Liszt és Wagner műveire című nagysikerű balettünkből is Balázs János zongoraművész közreműködésével.

PianoPlays – etűdök Liszt és Wagner műveire (részlet)

Asszisztens JÓNÁS Zsuzsa Harangozó-díjas
Jelmez GYŐRI Gabi
Fény Yaron ABULAFIA
Dramaturg CSEPI Alexandra
Koreográfus VELEKEI László Harangozó-díjas
A zongoránál BALÁZS JÁNOS Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, Magyarország Érdemes Művésze
Táncolják MARJAI Lili Anna, JEKLI Zoltán, GYURMÁNCZI Diána Harangozó-díjas - Luigi IANNONE, Tatiana SHIPILOVA - Daichi UEMATSU, Tetiana BARANOVSKA - ENGELBRECHT Patrik
Művészeti vezető VELEKEI László Harangozó-díjas
Igazgató KISS János Kossuth-díjas, Érdemes művész

Velekei László Harangozó-díjas koreográfus műveiben mindig az egyéni tettek és a társadalmi megítélés között feszülő ellentétek jelennek meg. PianoPlays című koreográfiájának megalkotásához most azonban egy örök, mindannyiunk által ismert témát: a szerelmet választotta. A rövid etűdökből felépülő produkció a szerelem különböző arcait mutatja meg, mely olykor viharos tenger, máskor lassan csobogó, rejtett patak. Harc és játszma két ember között: megsebezni és sebet szerezni, meggyógyítani és meggyógyulni. De vajon ki vérzik el a másiknak okozott sebből?

A ”szerelmi ringbe” a Győri Balett vezető táncosai szállnak. Hozzájuk társul Balázs János Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, fiatalos lendületével, kiemelkedő technikai virtuozitásával, aki egyéni zenei látásmóddal, saját elképzelései mentén tolmácsolja Liszt Ferenc és Richard Wagner zongoraműveit.

Passage – Beethoven VII. szimfónia (premier)

Zene Ludwig van BEETHOVEN
Asszisztens JÓNÁS Zsuzsa Harangozó-díjas
Díszlet, jelmez BOZÓKI Mara
Dramaturg CSEPI Alexandra
Koreográfus VELEKEI László Harangozó-díjas
Táncolják Tetiana BARANOVSKA, GUTI Gerda, GYURMÁNCZI Diána Harangozó-díjas, HERKOVICS Eszter Adria, HORÁNYI Eszter, KOVÁCS Eszter, MARJAI Lili Anna, Tatiana SHIPILOVA, SZALAI Judit, Luka DIMIC, ENGELBRECHT Patrik, GÉMESI Máté, GOLUBKOVICS Gergely, Thales HENRIQUE, Luigi IANNONE, JEKLI Zoltán, Artem POZDEEV, TÉGLÁS Bánk, Daichi UEMATSU
Művészeti vezető VELEKEI László Harangozó-díjas
Igazgató KISS János Kossuth-díjas, Érdemes művész

Közreműködik a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Zenekara

Különös napra virradunk, megkezdődik az az időszak, amikor a hétköznapoktól eltérően mindenki a „nem én vagyok” eszmét elsajátítva szélsőségesen viselkedhet az ÜNNEP intézményesített zűrzavarában. Csak egy lány nem akar részt venni ebben… Azonban míg az ünnep tart senkinek nem lehet más élete, csak az ünnep törvényei szerint lehet élni… Ha akarja, ha nem.

A Győri Balett új, egy felvonásos balett darabja a Passage címet kapta, mely átkelést, átmenetet, folyamatot jelent. Nem véletlenül. Ahogyan a nyitó est, a darab is egy ünnepi alkalmat ragad meg és azt, hogy hogyan hat ez a nem hétköznapi állapot az egyénre és a közösségre. Főszereplője egy lány, aki élete különböző fázisait, átmeneteit éli meg egy különleges esemény alkalmával.