Rómeó és Júlia

Vámos György balettje William Shakespeare műve alapján

Zene Szergej PROKOFJEV
Asszisztensek Joyce CUOCO, Alexej AFANASSIEV, KARA Zsuzsanna
Díszlet, jelmez Michael SCOTT
Fény Michael SCOTT
Koreográfus VÁMOS György

Szergej Prokofjev zenéjében találta meg Vámos György Rómeó és Júlia című balettjének a kulcsát, amelynek 1997-ben a Rheinoper-ben volt a premierje. A renaissance-ból a múlt század 20-as éveibe átültetetve hozza összhangba a koreográfus a klasszikus balett hagyományait a Prokofjev-i igénnyel, hogy „megmutassa a színpadon az emberi érzelmeket“. Vámos olyan táncoló színészeket akar, akik a testükkel beszélnek és énekelnek. Rómeó és Júlia, nála két olyan fiatal, akik a darab elején még gondtalanok, egy kicsit naivak, de képesek elsöprően szenvedélyes érzésekre is, amelyek aztán tragédiába torkollanak. Nem egy álmodozó táncoló párt mutat, hanem két életvidám, erőteljes egyéniséget – akik elég erősek ahhoz, hogy szeressenek, és meghaljanak.


A cselekmény

Egy olasz városban él a két klán: a Capulet és a Montague család. Mélyen gyökerező ellenségeskedés van közöttük. Ilyen háttérben játszódik a haragban álló családok gyermekeinek, Rómeónak és Júliának a szerelmi története.


Első felvonás

Az utcán nézeteltérés tör ki a két klán között, amelynek a mindkét család felett álló hatalmasság beavatkozása vet véget. Júlia megkapja az első báli ruháját szüleitől arra az ünnepségre, amelyet a Capulet-házban tartanak. Rómeó úgy dönt, hogy a barátaival - Mercutióval és Benvolióval - álarcban felkeresik a bált. Abban a pillanatban érkeznek meg, amikor Júlia Párissal mutatkozik, akit jegyesének vélnek. Ekkor az egyik Capulet, Tybalt felismeri Rómeót, Mercutiót és Benvoliót, de megkísérli elsimítani a helyzetet. Rómeó és Júlia megpillantják egymást, és abban a pillanatban szerelemre lobbannak egymás iránt. Capulet – Júlia apja - szétválasztja a szerelmeseket. Júlia még aznap meggyónja Lőrinc barátnak Rómeó iránt érzett szerelmét. Rómeó még ezen az éjszakán titokban visszatér a Capulet-házba, hogy találkozzon Júliával.


Második felvonás

A hagyományos körmenet után tarka kavalkád vonul az utcán. A koldusgyerekek teszik a dolgukat. Júlia kinyitja hálószobája ajtaját Rómeónak. Amikor Lőrinc barát ott találja őket, kénytelen lesz az egyház áldását adni és összeadja a párt. A haragra gerjedt Tybalt testőreivel a Montague-ok után kutat az utcákon. A keresés során Rómeó megpróbál kitérni az összetűzés elől, de Tybalt megsebesíti Mercutiót, Rómeó legjobb barátját, aki belehal sérülésébe. A fájdalomtól és dühtől felbőszült Rómeó végez Tybalttal, majd elmenekül. Első éjszakájukat követően a szerelmeseknek el kell válniuk. Páris házassági ajánlata reménytelen helyzetbe hozza Júliát. Dühös apja végül eljegyzésre kényszeríti. Lőrinc barát – akitől Júlia segítségét kér – kiút gyanánt álomitalt ajánl, ami majd tetszhalált okoz, és megígéri, hogy Rómeót is beavatják a tervbe. Júlia megissza az italt. Lőrinc barát üzenete nem jut el Rómeóhoz, viszont Benvoliótól megkapja Júlia halálhírét. Rómeó a felravatalozott Júliához siet, és kétségbeesésében halálos mérget iszik. Mikor Júlia felébred, rátalál Rómeóra, aki szeme előtt hal meg. Kilátástalanságában követi Rómeót a halálba.