Bolero

Asszisztens KARA Zsuzsanna
Zene Maurice RAVEL
Jelmez HERWERTH Mónika
Fény LUKÁCS András, HÉCZ Péter
Koreográfus LUKÁCS András

A 2014-es évben a Győri Balett fennállásának 35. évfordulóján mutattuk be Generációk összefoglaló nevet viselő estünket, benne Lukács András Bolero és Vámos György Carmina Burana című műveivel.

Lukács András darabjaira a geometriai megszerkesztettség jellemző. Ravel repetitív zenéjére eljárt danse macabre-ben egy hadsereg egységessége jelenik meg. A sok táncost mozgató, térforma váltakozásokra épülő előadás látványának megtervezése is Lukács András nevéhez fűződik, fontos szerepet kap a fény és a jelmez, díszletet nem használ. Darabja megszerkesztett, letisztult, érzékeny. Jelmeztervezője Herwerth Mónika divattervező, tanulmányait a Magyar Iparművészeti Egyetemen, Textiltervező szakon végezte.

A Bolero-t 2012-ben készítette Lukács András a Wiener Staatsballett részére, Ravel ismert zenéjéhez félve nyúlt kezdetben: „Nem szerettem volna epigon lenni és nem a szokványos férfi-nő viszonyra, szenvedélyre, érzéki szálra kihegyezni a ,,történetet”. Az én Bolero-m cselekmény nélküli darab, tíz női és tíz férfi táncosra, akik azonos jelmezben, hatalmas fekete szoknyában táncolva próbálnak egy monumentális, hideg hangvételű, sötét báli jelenetet érzékeltetni. A már-már groteszk, szinte parodisztikus társastánci elemek és a modern tánc eszközeinek ötvözésével szerettem volna egy sajátos stílusú formanyelvet teremteni. A táncosok egyszerű, minimalizált mozdulatainak fokozatos bonyolításával, a létszám növelésével, a térformák egyre gyakoribb váltakozásával igyekeztem a mozgást a monoton, ám egyre inkább fokozódó, lüktető zenével egyenlő szintre emelni, és e kettő harmonizálásának eredményeképpen teljes egészet alkotni.”