A HÍD

21:00-23:00 II.JÁNOS PÁL TÉR
GUESSOUS MESI ÉS ZENEKARA

 

Egy színekben pompázó, két világ dalaiból szőtt repülőszőnyeg vár rád! Ha felszállsz rá, Mesi és zenésztársai mellett találod magad, akikkel egy varázsvilágba repülhetsz a magyar és a török zenei hagyomány gyöngyszemein keresztül. A zenészek egy belső utazásra hívnak téged: repülőszőnyegeteken bekukkanthattok a magyar és a török mindennapok világába.

Gyermeket ringat az ének, majd ez a gyermek felcseperedik, keresi a párját, szerelembe esik, házasságot köt, lelkében megérik, s visszatér Teremtőjéhez. Izgalmas népzenei utunk során felfedezhetjük a magyar és török népdalok zenei és tartalmi párhuzamait. A füzérre fűzött dalokban elmélyült, meditatív, valamint lendületes részek váltakoznak, és ez a sok kis mozaikkocka végül egy egésszé áll össze. A koncert betekintést enged Mesi eddig megjelent öt lemezébe a “Szivárványhídtól” (2011) a “Tőlem-Neked”-ig (2022).
Híd születik, mely népeket, kultúrákat és életünk nagy fordulópontjait köti össze a Születésünktől a Teremtőhöz való visszatérésünkig.

Guessous Mesi

Guessous Majda Mária “Mesi” magyar-marokkói ötlemezes énekes, dalszerző. 2011-ben Junior Prima díjjal ismerték el munkáját, melynek egyik pillére a kultúrák közti párbeszéd, másik pedig a társadalmi felelősségvállalás. TEDx előadó (2017), a MUS-E program művésztanára, 7 éven át a Zeneakadémia óraadó tanára.

A debreceni születésű alkotóművészt gyermekkorában természetes közegként vették körbe a magyar népdalok, valamint az arab zenei világ. A későbbiekben ez a párhuzamosság alapozta meg alkotói munkáját, zenei gondolkodását és nyitottságát a magyar népzenén túli zenei hagyományokra. Bartók Béla “népek testvérré válásának” eszméje különösen fontos számára, amelynek gondolatiságát őszintén közvetíti zenéjével.

Magyar népzenei tanulmányait 12 évesen Sáriné Szebenyi Judit szárnyai alatt kezdte (Debreceni Zenede). 2007-ben felvételt nyert a Zeneakadémia Népzene Tanszékének történelmi első évfolyamába. Török népzenei tanulmányait 2009-ben Erasmus ösztöndíjasként Isztambulban kezdte Dr. Sipos János török népzenekutató tanára és Vakler Anna népi ének főtárgy tanára biztatására. Azóta a török népzene – a magyar és az arab zenei hagyomány mellett - megkerülhetetlen részévé vált Mesi színes zenei világának. Állandó zenésztársával, Boros Gerzson Dáviddal az elmúlt bő 15 évben számos koncertet tudhatnak a hátuk mögött Európa, Amerika, Ázsia és Afrika színpadain.

Az együttes tagjai
Guessous Majda Mária “Mesi” – ének, bağlama
Barvich Iván – kaval, ney, tamburabrácsa, tamburacselló
Boros Gerzson Dávid – bendir, daf, darbuka, doromb, csörgők
Smuk Tamás: darbuka, moldvai dob
Szlama László - koboz, schalmei, furulya