Győri Balett

Forgószél avagy a képzelet csodája

mesebalett egy felvonásban L.F.Baum „Óz a nagy varázsló" c. műve alapján


Asszisztens: KARA Zsuzsanna
Zene: montázs
Jelmez: GYŐRI Gabi
Videó, látvány: BOGNÁR Alex
Dramaturg: KSZEL Attila
Koreográfus: VELEKEI László Harangozó-díjas

Felvételről közreműködik CSŐRE Gábor színművész és MÁRKUS Krisztián

„Azért érzem mindig aktuálisnak L. Frank Baum történetét, mert az Óz sztorija a főszereplők fejlődéstörténetét mutatja be, ami klasszikus téma, és mi sem lehetne időszerűbb napjainkban, mint megmutatni gyermekeinknek, hogy a barátság, a szeretet erejével megtalálhatják magukban a boldogság forrását.

2012. jan. 14-én mutattuk be Forgószél, avagy a képzelet csodája című mese balettünket, melyet nagy sikerrel játszottunk szerte Magyarországon, majd a produkciót a 2018/19-es évadunkban ismét elővettük és felújítottuk, hogy újabb korosztály ismerhesse meg a tánc nyelvén Dorothy és Totó kutya történetét.

Dorothy a mese balett elején egy megszeppent gyermek, aki azonban a kalandjai során a barátaiért felelősséget vállaló, önálló döntésekre képes nagylány lesz, az ő fejlődéstörténetét mutatjuk be előadásunkban. A többi főszereplő is hatalmas lépést tesz előre, hiszen a Gyáva Oroszlán önbizalmat nyer, magabiztosan éli tovább az életét, a Bádogember sorsa szív megszerzésével lesz teljes, a Madárijesztő pedig ész birtokában élhet tovább boldogan. A címszereplő, Óz úgy ajándékozza szereplőinknek az áhított tulajdonságokat, hogy valójában azoknak ők már eddig is birtokában voltak.

A gyermekeket megszólító koreográfia tanulsága tehát abban áll, hogy felesleges egy varázslóra várni, ha változni, változtatni szeretnénk az életünkön. A boldogsághoz nem kell más, csak ész, szív és bátorság!” /Velekei László/

Időtartam: 50 perc