A magyar táncművészeti életben, a magyar tánc történetében és Győr város kultúrtörténetében egyaránt mérföldkőnek számított, amikor 1979-ben a Magyar Állami Balettintézet végzős osztálya úgy döntött: együtt maradnak és társulatot alapítanak. Ügyüknek megnyerték Markó Ivánt, aki búcsút mondott a Maurice Béjart világhírű együttesének. Győrbe jött, s az együttes vezetője lett.

1991-ben az alapító igazgató távozásával Kiss János vette át a társulat vezetését, s ezzel új korszakhoz ért a győri együttes. A társulat a vezetőváltás után is képes volt megújulni, évről-évre emelni a művészi mércét, egyre szélesebb horizontot tárni közönsége elé. Az elmúlt két és fél évtized kitartó művészi munkáját újabb sikerek koronázták.

Az elmúlt évadokban többek között olyan neves koreográfusokkal dolgozott együtt a társulat, mint Robert North, Ben Van Cauwenbergh, Christopher Bruce, Cayetano Soto, ifj. Harangozó Gyula, Lukács András, Leo Mujic, Gustavo Ramirez Sansano vagy éppen Vámos György.

2015-ben Velekei László volt táncművész művészeti vezetőnek való kinevezésével ismét új korszak köszöntött be a társulat életébe. A fiatal koreográfus nevéhez köthetőek a Győri Balett által bemutatott saját darabok: Tóth Ilona emlékére ’56, Kodály, Ne bánts!, A terem, Belső hangok, Romance – Kodály Zoltán műveire, A skarlát betű és a PianoPlays – etűdök Liszt és Wagner műveire.

2020. július 1-jével a társulat 3. igazgatója Velekei László lett.

Győri Balett

Mára a Győri Balett a magyar táncélet egyik meghatározó együttese. Repertoárja felöleli a táncművészet szinte valamennyi ágát a klasszikus balettől a kortárs táncig, a táncszínháztól a gyermekprodukciókig. Megalapítása óta kevés szeglete van a világnak, ahol ne lépett volna fel: a New York-i Joyce Theatre, a londoni Queen Elizabeth Hall, a milanói Scala, valamint Bécs, Athén, Párizs, Amerika, Japán, Kína, India, Oroszország, Dánia és Izrael közönsége is tapsolt már nekik. Több magyar nagyvárosban és hazai kulturális fesztiválon – Budapesti Tavaszi Fesztivál, Zsidó Nyári Fesztivál, Szegedi Szabadtéri Játékok, Miskolci Operafesztivál, Keszthelyi Táncpanoráma, Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó – is sikerrel szerepelt.

A hazai és külföldi visszhangok igazolják: premierjei társasági élményszámba mennek, a Győri Balett olyan együttes, amely örömet ad, megrendít, elkápráztat!

A táncművészeti előadói és alkotói munka mellett a 2012-ben létrehozott Fiatalok a fiatalokért művészeti nevelési program keretében gyermek- és ifjúsági korosztály számára is készít táncműveket a társulat, hogy művészeti koncepciója részeként elősegítse a táncművészeti nevelést, a műfaj megismertetését és népszerűsítését. A program keretében születtek meg a Forgószél, avagy a képzelet csodája, A vaskakas és a Szegény Dzsoni és Árnika táncjátékok. 2020 júniusában elindult a legkisebbeknek szóló TánciTánci baba-táncszín házi program, mely 0-6 éves korig várja. anézőket.

1998 óta a Magyar Táncfesztiválok majd a Gyermek Táncfesztiválok szervezőjeként tradícióvá tette a tánc ünnepét nemcsak városi, hanem régiói szinten is. A rendezvény a magyar táncművészet legnagyobb ünnepe, ahol a műfaj széles palettája mutatkozik be a klasszikus és kortárs stílusoktól kezdve a néptánc, a társas- és élménytáncokon át, a mindenki által befogadható és követhető városi folklórig.

2012 óta a Győri Balett Nemzeti Minősítésű táncművészeti szervezet.

Tekintsen bele a 40 éves Győri Balett archívumába: kattintson a képre!
(a megnyíló dokumentumban interaktív oldalakat is talál)