Kedves Közönségünk!


Önök, akik évtizedek óta bérletet váltanak a Győri Balett egy-egy új évadjára, joggal várják el tőlünk, hogy olyan bemutatóval rukkoljunk elő, ami mindig a mi világunkról szól. Különösen most, hogy színházunk és majd együttesünk is a negyvenedik évfordulójára készül! Jó érzés látni bérleteseink között negyven évvel ezelőtti ismerős arcokat és ugyanolyan jó látni közöttük sugárzó tekintetű fiatalokat. Úgy tűnik nem volt hiábavaló együtt álmodnunk!

2018-as évadunk is a folyamatosan álmodó emberről: a szerelemről, a halálról, a félelemről és az újjászületésről szól majd. Őszi premierünket Ángel Rodriguez nemzetközileg is sikeres spanyol koreográfus állítja színpadra Black to Say Silence címmel. A fantasztikus, költőien megkomponált puritán műről vallja a szerző: „Az ember tökéletes lény, de képes elveszni… Olyan, mint csepp a tengerben érzékelésünk eltorzul, nem látunk a sötétségtől, nem hallunk a csöndtől… ami fontos volt, újra és újra átéljük, még akkor is, ha nem akarunk emlékezni… megpróbáljuk legyőzni a pusztító szenvedést, megnyitjuk magunkat a remény felé, így talál építhetünk egy új világot!” Az ember előtt tisztelgünk a táncművészet erejével, az alkotás újszerűségével.

Az évadban is gondolunk a gyerekekre – legkisebb és legfontosabb nézőinkre – és felújítjuk Velekei László Forgószél, avagy a képzelet csodája című mesejátékát.

Nagy örömünkre szolgál, hogy február 16-án a Győri Balett társulata nyitja meg a táncszakma várva-várt új otthonát, a Nemzeti Táncszínház új épületét Budapesten. Külön, erre az alkalomra, Beethoven VII. szimfóniájára készített koreográfiát az együttes művészeti vezetője, Velekei László. Az egy felvonásos balett darab – nem véletlenül - a Passage címet kapta, mely átkelést, átmenetet, folyamatot jelent. A darab is egy ünnepi alkalmat ragad meg és azt, hogy hogyan hat ez a nem hétköznapi állapot az egyénre és a közösségre. Nem szeretnék mindent elárulni a cselekményes darabról, de annyit elmondhatok, hogy főszereplője egy lány, aki élete különböző fázisait, átmeneteit éli meg egy különleges esemény alkalmával. Mind az alkalom mind a nyitóelőadás rendkívül izgalmasnak ígérkezik.

Emellett, immáron 15. alkalommal készülünk a magyar táncélet egyik meghatározó eseményére, a Magyar Táncfesztiválra, s keretein belül az 5. Gyermek Táncfesztiválra is 2019. június 17-23. között.

Az elmúlt évadok sikerdarabjai természetesen repertoáron maradnak, azokat a nézőinket is szeretettel várjuk az ünnepi évadban, akiknek nem sikerült bérletet váltaniuk!

Jó szórakozást kívánok az együttes nevében:

Kiss János
igazgató