Kedves Közönségünk!

A világ kíméletlenül zajlik körülöttünk: járványok, háborúk, természeti katasztrófák árnyékolják be napjainkat, s tartják uralmuk alatt gondolatainkat. Ilyen helyzetben elengedhetetlen, hogy megálljunk és legalább egy lélegzetnyi időt szenteljünk a káosz közepén lelkünk nyugtatására és elménk táplálására a művészet segítségével. Esetünkben a mozdulatok költészete az eszköz, hogy artikuláljuk üzenetünket.
Hiszen a tánc: szavak nélkül fejez ki és ad át érzelmeket, szavak nélkül hat művelőjére és nézőjére egyaránt, szavak nélkül idéz meg hangulatokat, szavak nélkül állítja el a lélegzetet dobbantja egybe a szíveket.

A 2022/23-as évadban Henrik Ibsen egyik legismertebb művét, a Peer Gynt című drámai költeményt adaptáljuk balettszínpadra. Az apátlan család jó hírnevét visszaszerezni alkalmatlan fiú a mesék világában él, önámítása és színes fantáziája megvetetté és kitaszítottá teszi. Bűn az, ha elménk egy csoda világba menekül a szürkeség elől? Bűn az, ha pszichénk egy másik síkon is örömöt hasít magának?
A bérletes előadásokon kívül a nagyszínpadon már nagy sikerrel bemutatott, s szeretett produkciók is helyet kapnak, így a Lajkó Félix zenéjére koreografált GisL és a tragikus női sorsot bemutató Anna Karenina. A Kisdaludy teremben Sebestyén Bálint által táncszínpadra adaptált görög dráma az Antigoné, a családon belüli erőszakot feldolgozó Ne bánts!, a két kísérleti darabot magába foglaló Egy lépéssel közelebb est  - melyben Sebestyén Bálint és Luigi Iannone koreográfusok egy-egy munkája látható -  és zárásként a Julie kisasszony várja a győri közönséget.
Két hetente szombaton a gyerekeké a Győri Balett Stúdió, ahol rajongott gyermekelőadásaink  - Kippkopp és Tipptopp, Maszkabál, Max és Móric és Kippkopp karácsonya - mellett MiniBalettel és WobbelYogával készülünk.   

Azt gondolom a közelgő évadban a művészeteknek sokkal fontosabb szerepe lesz az emberek életében. Mi, a Győri Balett társulata, ebben a hitben, sok újdonsággal készülünk.

Téged emelünk!

 

Velekei László
Seregi- és Harangozó-díjas, Érdemes művész
A Győri Balett igazgatója